Parlamentní listy: Málem se porvali přímo ve studiu. Herman s komunistou. Šlo o zdanění církevních miliard

31. 5. 2019

Ve studiu České televize se setkali komunista Stanislav Grospič, bývalý ministr kultury Daniel Herman a další hosté, aby spolu debatovali o majetkovém vyrovnání státu a církví a o zdanění tohoto vyrovnání. Jak tato výměna názorů vypadala? „To je snůška totálních nesmyslů, k tomu já se nebudu vyjadřovat,“ rozčílil se v jednu chvíli Herman. Podívejte se sami, co ho tak rozčílilo.

V České televizi bylo zase jednou pořádně horko. V pořadu „Máte slovo“ se do sebe pořádně pustili komunista Stanislav Grospič a bývalý lidovecký ministr kultury Daniel Herman. Přeli se o to, zda je správné danit majetkové vyrovnání státu s církvemi, nebo zda jde o druhou komunistickou krádež církevního majetku. Sekundovali jim Jiří Mašek, ředitel správy majetku Arcibiskupství pražského Karel Štícha, generální sekretář Ekumenické rady církví Jan Petr Vinš a odpůrce vyrovnání a aktivista a důchodce v jedné osobě Michal Pokorný.

Grospič vyjádřil názor, že církve dostaly podstatně více majetku, než dostat měly už proto, že zemědělská půda, která se jim do náhrady také započítávala, byla ohodnocena podstatně dráž než u jiných restituentů. Zatímco církve mohly počítat s cenou 44 korun za metr čtvereční zemědělské půdy, jiní restituenti se dočkali jen 7 korun a padesáti haléřů za metr.

Karel Štícha okamžitě kontroval, že se komunisté dopustili justiční krádeže. Stejně jako se používá termín justiční vražda, což znamená, že je použit zákon, aby se člověk zabil, tak je také justiční krádež, kdy je použit zákon k tomu, aby se zabral majetek,“ uvedl doslova Štícha.

Grospič však také nemlčel. „Já bych se třeba zeptal tady pana generálního ředitele, jak se dívá na rozhodnutí Velké francouzské revoluce, která zestátnila veškerý církevní majetek, zákonem toto bylo potvrzeno v roce 1905, kdy neexistovala jediná komunistická strana, a platí to dodnes,“ pravil Grospič.

Více na https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Malem-se-porvali-primo-ve-...

Celý pořad Máte slovo najdete na ČT - https://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy